3 dolog, amit tudnod kell az értékesítési tölcsérről

Napjainkban konkrét hátrányból indul az a vállalkozás, amely nem rendelkezik tudatos, igényes online megjelenéssel, illetve üzleti folyamatai nem vehetők igénybe az interneten keresztül. Azonban a sales funnel (értékesítési tölcsér) használata még nem divat hazánkban. Most elmondjuk, miért hiba ez, és hogyan változtathatsz ezen.

1. Hogyan működik a sales funnel?

Nyilvánvalóan értékesítési tölcsér és értékesítési tölcsér között is van különbség. Általában azonban egy olyan lefelé szűkülő tölcsért kell elképzelned, amely alapvetően négy szegmensből áll - de sokan alkalmaznak háromlépcsős tölcséreket is. A sales funnel lényegében az az ábra, amely modellezi neked az egyszeri látogató vásárlóvá válásának útját.

Lényegében a marketing által megfogalmazott négy vevőszerzési fázis, a figyelemfelkeltés, az érdeklődéskeltés, a döntéshozatal, valamint a cselekvés manifesztálódása ez.

2. Hogyan mérhetem, hogy a sales funnel működik?

Ahhoz, hogy mérni tudd az értékesítési tölcséred egyes részeinek teljesítményét, különböző konverziós célokat kell meghatároznod. Tudnod kell, hogy bizonyos értékesítési fázisokban mit vársz el a látogatódtól. Egyértelmű, hogy az első látogatás során nagyon kevesen fognak vásárolni, így tőlük inkább hírlevél feliratkozást, oldalkedvelést kell kérned.

A mérések elvégzésére számos alkalmas szoftver létezik, mi azonban a Google Analytics-et, vagy a Hotjart ajánljunk.

3. Hogyan alkossam meg a saját sales funnelem?

Ahogyan a fentiekben is említettük, az első lépés, hogy meghatározod, milyen szakaszokon szeretnéd átvezetni a látogatóid, amíg vásárlóvá konvertálódnak. Ehhez két szempontot kell megvizsgálnod. Egyfelől a méréseid alapján meg kell figyelned, az átlagos felhasználók milyen utakat járnak be a vásárlás előtt a honlapodon, másfelől pedig a szintén említett négy fázist kell alapul venned.

Ha ezek megvannak, az egyes pontokon mérhető konverziós célokat kell elhelyezned, illetve meg kell tervezned, honnan érkeznek majd a látogatók a tölcsér egyes szakaszaiba. A legfelső rész terelő csatornái lehetnek a közösségi média, a keresők, illetve a sajtó. Ezt követően a látogatóidnak valamilyen csaliterméket kell ajánlanod, hogy feliratkozzanak a hírleveledre, vagy meg kell kérned őket, hogy kedveljék az oldalad. Ezt követően folytathatod az értékesítési kommunikációt egészen addig, amíg vásárlóvá nem konvertálod az érdeklődőket.